Practice #2 Onderzoeksmonitor

Onderzoeksbureau: ruime ervaring met marktonderzoek

Home » Practice #2 Onderzoeksmonitor

Onderzoeksmonitor

Bureau Lahaut heeft ruime ervaring met het ontwikkelen van een onderzoeksmonitor (ook wel monitoringsonderzoek genoemd). Voorbeelden zijn de Bioscoopmonitor van Stichting Filmonderzoek, de Cultuurindex Nederland van de Boekmanstichting en de KVB Boekwerkmonitor. Door het uitvoeren van monitoringsonderzoek krijgt u in één oogopslag inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen en trends binnen uw branche, en kunt u hierop snel inspelen. Bureau Lahaut helpt u met het bepalen van de indicatoren, het verzamelen en analyseren van de data en het grafisch weergeven hiervan.

KVB Boekwerkmonitor

Net als de Nederlandse economie zit de markt voor het Nederlandstalige boek weer in de lift. Mensen kopen meer boeken, al zijn het er nog niet zoveel als in de topjaren van de markt. Welke cijfers en ontwikkelingen liggen hieraan ten grondslag? KVB Boekwerk – het kennis- en innovatieplatform voor de boekensector – brengt dit samen met Bureau Lahaut twee keer per jaar in kaart met de Monitor. We beschrijven en analyseren de hele boekensector: van makers (auteurs en vertalers) tot uitgevers, verkopers en consumenten.

Onderzoeksbureau Bureau Lahaut KVB Boekwerk monitor voorbeeld onderzoeksmonitor
In de KVB Boekwerk monitor wordt de boekensector geanalyseerd en beschreven.

Cultuurindex Nederland

De Cultuurindex Nederland biedt een unieke, nationale reflectie op de staat van cultuur op basis van meer dan 80 indicatoren. Gegroepeerd in vraag, aanbod, financiering en concurrentie, presenteert de Cultuurindex sinds 2013 tweejaarlijks statistieken over zowel commerciële als non-profit sectoren. De Cultuurindex brengt het omvangrijke palet aan cijfers bij elkaar, analyseert overkoepelende ontwikkelingen, en deelt inzichten met cultuurvelden, overheden en wetenschappers.

Onderzoeksbureau Bureau Lahaut Cultuurindex Nederland voorbeeld van monitoringsonderzoek
Cultuurindex Nederland
Een AEX-index voor cultuur

Bioscoopmonitor

Wat zijn de ontwikkelingen binnen het bioscoop- en filmtheaterpubliek? De Bioscoopmonitor brengt de belangrijkste informatie over de demografische kenmerken van de bioscoop- en filmtheaterbezoeker in kaart. Stichting Filmonderzoek is sinds 2008 verantwoordelijk voor het continu-onderzoek. Het monitoringsonderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de brancheverenigingen NVBF en de NVF.

Onderzoeksbureau Bureau Lahaut Bioscoopmonitor voorbeeld van een onderzoeksmonitor
De Bioscoopmonitor: continu-onderzoek (ook wel panelonderzoek genoemd) naar bioscoopbezoekers.