Wearables en smartphones
Dankzij de voortschrijdende technologie stijgen de mogelijkheden om data te verzamelen op andere manieren dan via de traditionele enquête. Via wearables bijvoorbeeld: draagbare apparaten die geruisloos gegevens verzamelen over de drager. Voorbeelden zijn trackers die de lichamelijke inspanning van de respondent bijhouden. Of denk aan het inzetten van de smartphones van respondenten om het gedrag in winkels, musea of andere vrijetijdsvoorzieningen te bestuderen.
Pingen
Een ander voorbeeld van registrerend onderzoek is pingen. Gemeente Amsterdam heeft op deze manier onderzocht hoe fietser de fietspaden in Amsterdam ervaren. 700 fietsers kregen een knop op het stuur waarmee ze hun fietservaring kunnen doorgeven. Op het moment dat de fietser op die knop drukt, wordt zijn locatie via bluetooth doorgezonden aan een smartphone-app. Als een fietser iets opvallends heeft gesignaleerd en op de Ping-knop heeft gedrukt, kan hij later bij aankomst invullen wat hem of haar precies heeft dwarsgezeten, of juist beviel aan de verkeerssituatie. De resultaten worden gebruikt om verbeteringen voor fietsers te realiseren.
Meten van de beleving op het moment suprême
Een ander voordeel van onderzoek op locatie door de inzet van de smartphone is dat de respondent – terwijl hij de beleving nog ondergaat – gevraagd wordt naar de ervaring. Dit levert nauwkeurigere resultaten op dan het invullen van een (schriftelijke) enquête naderhand; als de beleving in de gedachte van de respondent al aan het vervagen is.
Surfgedrag nauwkeurig meten
Ook is het mogelijk om het surfgedrag nauwkeurig te registreren. Hiervoor dient de respondent software te installeren dat het surfgedrag registreert en wegschrijft in een database. Naderhand kunnen de data geanalyseerd worden om onderzoeksdoeleinden, bereikcijfers te bepalen en doelgroepen te formuleren.