Ontwikkelingen Nederlandse televisiesector

Home » Expertises » Culturele sector » Ontwikkelingen Nederlandse televisiesector

Verdienmodel

Voor de televisiesector zijn de inkomsten van reclames een belangrijk onderdeel van het verdienmodel. Naar verwachting zullen deze inkomsten blijven dalen, omdat de kijkersaantallen wat betreft lineair kijken al jaren aan het afnemen zijn. Deze trend zal zeer waarschijnlijk versneld doorzetten. Adverteerders geven steeds vaker de voorkeur aan platformen als Facebook en Google. De inkomsten die hierdoor verloren gaan worden niet gecompenseerd via eigen Nederlandse online advertenties, maar komen terecht bij de grote buitenlandse platformen. Als gevolg hiervan verdwijnt veel advertentiegeld naar het buitenland en kunnen er minder investeringen gedaan worden in de Nederlandse tv-sector (Toekomst Cultuurbeleid, 2018).

Om dit fenomeen tegen te gaan is er in juli 2022 een wetsvoorstel gedaan door de staatssecretaris van Cultuur en Media. Hierin wordt voorgesteld dat de grote streamingsdiensten (met een Nederlandse omzet van meer dan 30 miljoen) verplicht worden om 5% van hun inkomsten te investeren in Nederlandse films en series (RTL nieuws, 2022).

black flat screen tv turned on showing man in black shirt
Streamingdiensten worden verplicht om 5% van hun inkomsten te investeren in Nederlandse films en series (foto door Karolina Grabowska)