Boekensector in coronatijd

Boekensector in coronatijd

Onderzoeksbureau-Bureau-Lahaut-analyse-boekenmarkt-2020-ism-KVB-Boekwerk

Marktonderzoeksbureau Bureau Lahaut heeft samen met KVB Boekwerk in kaart gebracht hoe de boekensector presteert in coronatijd. De publicatie is een cijfermatige analyse hoe de boekensector er nu voor staat, na een periode van versoepeling en aan de vooravond van strengere maatregelen.

De tussenstand boekensector

In de eerste drie kwartalen van 2020 is er 20 miljoen euro meer aan (papieren) boeken uitgegeven dan in dezelfde periode in 2019 (+6%). Tussen de twee verkoopkanalen – het e-commercekanaal en de fysieke winkels – bestaan grote verschillen. De omzet van het e-commercekanaal is sterk gestegen (+24%), en die van fysieke winkels is gedaald (-7%).

Acceleratie omzetgroei e-commercekanaal

De boekenomzet van het e-commercekanaal stijgt sinds 2017 jaarlijks ongeveer met 10%. Voor dit jaar is de omzet aanzienlijk sterker gestegen, met maar liefst 24%. Deze omzetstijging vertegenwoordigt een brutowaarde van 34,1 miljoen euro (zie tabel 1). Dit is overigens nog exclusief de verkoop van e-books. De verkoop daarvan is tot nu toe met 11% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Wat dat betreft leidt corona vooralsnog niet tot een digitale transitie in de boekensector.

50% tot 80% hogere omzetten

Vooral tijdens de weken direct na afkondiging van de coronamaatregelen – de ‘intelligente lockdown’ van week 13 tot en met 22 – steeg de omzet in het e-commercekanaal. In deze periode realiseerde het e-commercekanaal in sommige weken wel 50% tot 80% hogere omzetten dan in dezelfde weken in 2019 (zie figuur 2). Na de versoepeling van de maatregelen en het terugdringen van het aantal besmettingen bleef het e-commercekanaal succes boeken, wel minder exorbitant dan in de eerste weken. Die omzet in de periode na versoepeling – van week 23 tot en met 38 – is gemiddeld 30% hoger dan in diezelfde periode in 2019.

Moeilijke periode voor fysieke boekwinkels

Fysieke winkels gaan met hun tijd mee en verkopen ook boeken via het e-commercekanaal. Toch vindt het grootste gedeelte van de verkoop in de fysieke winkel plaats. In de periode voor de coronacrisis werd er een omzetstijging van 7% ten opzichte van 2019 geboekt. Een goed begin voor fysieke boekwinkels. Maar na de eerste maatregelen voor social distancing(week 11) ging het bergafwaarts. Vanaf dat moment tot de eerste versoepelingen van de maatregelingen (week 23) is de omzet ten opzichte van 2019 met 24% gedaald. De omzet in de weken na de versoepelingen is bijna weer op het niveau van 2019 (-3%). Per saldo hebben de fysieke winkels in de eerste drie kwartalen 7% minder omzet gerealiseerd (een verlies van 14,1 miljoen euro). Het is wel afwachten wat de komende periode gaat brengen met aangescherpte maatregelen.

Procentuele stijging of daling van de omzet ten opzichte van dezelfde week in 2019 voor fysieke winkels en het e-commercekanaal. Deze grafiek laat zien dat de fysieke winkels van week 12 tot en met 24 te maken hadden met omzetverliezen. Het e-commercekanaal had daarentegen te maken met een flinke omzetstijging.

Lees de analyse via deze link verder.