Bioscoopjaar 2023

Bioscoopjaar 2023

Bezoekersaantallen bioscoop 2023

2023 was een mooi bioscoopjaar volgens de branchevereniging van bioscoopondernemers NVBF. Het bioscoopbezoek is echter nog niet op het niveau van vóór corona. Nu het totale bioscoopbezoek weer aantrekt, daalt het bezoekaandeel van Nederlandse films.

Met films als Avatar: The Way of Water, The Super Mario Bros. Movie, Barbie, Oppenheimer en Wonka trokken de bioscopen en filmtheaters in 2023 een groot publiek. Er werden in 2023 bijna 32 miljoen bioscoopkaartjes verkocht. De cijfers komen van Filmdistributeurs Nederland (FDN) en de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF).

Na een aantal slechte jaren met lange lockdowns door de coronacrisis, waren bioscopen en filmtheaters in 2023 voor het eerst weer het gehele jaar open en wisten veel Nederlanders de weg ernaartoe goed te vinden. Gemiddeld ging men 1,8 keer naar een bioscoop of filmtheater; in 2022 was dat nog 1,4 keer. De omzet uit de kaartverkoop (de box office) kwam uit op € 338 miljoen, een stijging van 31%.

Het jaar begon sterk met het doorlopende succes van Avatar: The Way of Water. De film werd vorig jaar 1,3 miljoen keer bezocht (in totaal 2,2 miljoen). In het voorjaar werd dit succes gevolgd door The Super Mario Bros. Movie (met 1,7 miljoen bezoeken). De grootste klapper kwam in de zomer met ‘Barbenheimer’. Beide films, Barbie en Oppenheimer, zorgden voor een ongekende hype, waarbij Barbie (met 1,8 miljoen bezoeken) net iets populairder was dan Oppenheimer (met 1,7 miljoen bezoeken). Ook in de filmtheaters waren Oppenheimer en Barbie in trek, samen met de populaire boekverfilming De Acht Bergen. (bron: persbericht NVBF)